singgah baca di sini >>>> www.1001impianhidup.com

Sunday, April 10, 2011

kereta kena tarik, macamana nak setel ni?


Kak, kereta kena tarik kak, tak bayar 4 bulan..

WHAT??? how come u missed to pay for 4 bulan lamanya?? dah tu apa nak buat ni?? Firstime hadapi situasi gini..mujur takde sakit jantung.

biar je la kena lelong...

pulakk dahh? mana lah aku tak cemas bila reaksi adik aku macam tu..sempoi jek jawapan dia.

Itu adalah antara dialog perbualan telefon between me and my sis kelmarin. Kereta tu kira macam kereta famili kitorang lah, guna dan jaga sukarela..tiba kat tangan adik pompuan aku tu macam2 ragam kereta tu bawah jagaan dia. Dia ngadu banyak berhabis duit kat kereta tu aje. Jadi my sis turned to fed up malas dah nak jaga kereta tu, akibatnya payment pun bertangguh2. Silap di sini owner asal kereta tu is abang dia (adik aku) tak tukar nama, jadi notis mahkamah tak sampai ke tangan my sis tu yang dia terkejut bila kereta tu ditarik. Pening pening..



Mintak kebenaran dahulu kepada pemilik...Manelah tau kut2 bank yg tak key
in. Kadang2 jadi macam tu.Kita bayar tapi bank yg problem. jgn terus main serang
jer pemilik kereta dan tarik cam tu jer..Mintak adik beradik yg kerja tarik kereta
tu buat dgn cara berhemah. Jgn gunakan bahasa kasar...Kalau guna jugak jgn
salahkan pemilik tersebut kalau kepala ko lak kena ketuk....Sekadar ingatan sumber

Moral di sini :

1. walaupun kereta famili, owner asal patut bertanggungjawab menukar nama supaya mudah untuk tuntutan insuran jika sebarang kemungkinan berlaku. Surat mahkamah yang paling penting sampai ke tangan orang yang guna kereta tu jika alamat UPDATED.

2. sesape pun yang guna kereta 2nd hand, pastikan ada black & white aggrement..

3. perlu ada sikap bertanggungjawab dalam diri bayar duit bank on time jangan tangguh2 .. tak kira la duit pinjaman apa pun. Beringat sebelum kena beb.

Jom tengok tarik kereta guna kelopak mata

sumber : SINI dengan google.

aku da cool sikit selepas merajuk dengan mak mertua .. berkurung dalam bilik berjam2 tak sape pujuk :)


9 comments:

KiD said...

aiseeyy... kena simpan dalam gudang laa jawabnya.. huhuhu
KOLONY kecoh laah! | Simbol Misteri katanya

neslO_ais said...

hemmm cian.. xpe, beli viva plak, murah siket :D

kif said...

Abg.tak datang pujuk ke?

leyzajamil said...

@ KiD ntah la kid, risau aksesori dlm kete tu yg 'selamat' dulu..

leyzajamil said...

@ neslO_ais viva? hihi alang2 nak beli yg besar punye..kita tak suka tukar2 kete la wak..

leyzajamil said...

@ kif dia nak datang pujuk, huh berbulu ketiak menunggu..sbb dia tau kita blh cool sendiri. tapi beza la kan cool sendiri dengan dipujuk..haha sendiri mau ingat la ye.

Nur Hanani said...

yer,betul..tukar nama perkara pertama kena buat..bila dah bertukar tangan pemilik..nanti susah pula.. :)

Jom baca ni: Tudung lagiii..bukan tudung saji tau..

mas saari said...

kunjungan balas n follow!

tulah bahayanya kalau beli kereta dari orang yang tak bertanggungjawab dan suka ambik kesempatan!

►AdamXis◄ said...

assalam...ouwh keciannya kena tarik.kereta nie perbelanjaan besar dlm hidup kita.should be more carefull bab2 payment...hu3.klo dah sampai kes.lagi berat laa...tapi harap2 dipermudahkan yer... ini request tutorial pasal besarkan gambar bile hover Maribinablog - cara buat simple zoom-in di blog

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i'm campaigning Churp2 ..

ads ads ads ads ads ads

Beautiful Nara