singgah baca di sini >>>> www.1001impianhidup.com

Monday, April 25, 2011

SECRET RECIPE sudah tak rahsia lagi


Sebenarnya aku was2 nak singgah makan kat Secret Recipe ni, bukan makanannya tak sedap cuma aku ada perasaan was2 dengan namanya 'Secret Recipe' tu. Entah apa aje lah bahan rahsia yang jadi rahsia sangat tu. Sejak akhir2 ni macam2 khabar angin dan laporan yang membongkarkan rahsia bahan2 dalam produk makanan / minuman kita seharian. Contohnya INI .

Akhirnya terbongkar juga rahsia Secret Recipe yang selama ni jadi tanda tanya aku..Antara fakta menarik tentang SECRET RECIPE :

1. Ada seramai 3000 pekerja di seluruh negara - 95% rakyat tempatan, selebihnya dari negara jiran. Lebih menarik lagi 98% daripada keseluruhan pekerjanya Melayu beragama Islam.

2. Kini terdapat kira-kira 200 outlet di seluruh negara.

3. Nama SECRET RECIPE : tercetus idea secara kebetulan, tapi di situlah keunikannya.

4. Pengasasnya seorang warga Malaysia berbangsa Cina kelahiran Kota Bahru Kelantan, Datuk Steven Sim yang berpegang teguh pada prinsip hidupnya antara lain "jangan tamak .. kita dilahirkan kosong, bila mati pun tak bawa apa-apa" SUMBER 


Hmm .. menarik latar belakang Datuk Steven ni, sesuai sangat nak dijadikan idola macam yang aku belajar dengan Dr.Azizan Osman baru2 ni. Dr.Azizan cakap salah satu rahsia marketing yang MELETOP mesti guna cara kreatif nak menjual nama produk kita tu. Paling penting kalau nak buat business kena ada M.E.S.T.I (M - Mentor, E - E@ilmu, S - Sistem, T - Tindakan, I - Impian)


Recall : wawancara Dr.Azizan bersama salah seorang graduannya yang telah berjaya menggunakan strategi M.E.S.T.I





4 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

ada baca psl secret recipe ni semalam kat paper..betul..sy pon kagum dgn org yg berjaya dlm bidang bisnes..sy pon baru je nak berjinak² dlm bidang sama..

hanani0210 said...

wow..good info. tak sempat baca paper semalam.. :)

Jom baca ni: Free one drop perfume..Sape nak?

KiD said...

resepi rahsia... hehehe
Apesal Earning Nuffnang Jadi Kosong??

FurBall said...

menarik..aku ingatkan secret recipe nih org puteh yg punya..bukan malaysia..nice!!~_~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i'm campaigning Churp2 ..

ads ads ads ads ads ads

Beautiful Nara