singgah baca di sini >>>> www.1001impianhidup.com

Thursday, June 16, 2011

Perencah Mi Rebus Hj Sernan vs.Hj Wahid

Assalamualaikum ^-^
yuhuuu wat ape tu? siap2 nak lunch dah ye? Opps..sesiapa yang berpuasa sunat hari ni atau puasa ganti, selamat berpuasa ye..sabar itu separuh daripada iman..

Aku akan dapat sample perencah mi rebus Hj.Sernan tak lama lagi..nak test rasa dulu macamana sedap ke tak, firstime dengar nama mi rebus Hj.Sernan ni.

Sebelum tu, semalam aku terjumpa N3 tentang mi rebus Hj.Sernan daripada blog Kak Nor ..Tengok sajelah gambar mi rebus hasil air tangan kak nor masak tu, memang nampak menyelerakan.


Kak Nor pula tak kedekut berkongsi info cara nak mendapatkan stok perencah mi rebus Hj.Sernan ni, tambahan pula my parents penggemar mi rebus, jadi lepas ni tak perlulah aku nak tapau mi rebus Hj Wahid berat2 setiap kali nak balik kampung. Hmmm apalagi tunggu, kol nombor yang diberikan Kak Nor 0133417993 dan dapat berbual dengan Mak Fatimah. Jangan main2, siap ada email address lagi sernanberiani@yahoo.com . IAllah Mak Fatimah yang peramah orangnya ni tak keberatan mengirimkan sample perencah mi rebus buat aku mencubanya terlebih dulu sebelum order banyak2 nanti..

Nak resepi mi rebus? Resepi asal copy bulat2 tanpa diedit (malas -.-')
kredit to Ctnaemah

mee kuning
1 peket rempah mee rebus HJ SERNAN
air rebusan daging serta sedikit daging yg dipotong kecil2

Bhn dikisar bersama

3 biji kentang-kupas dan potong kecil
3 ulas bwg merah & 2 ulas bawang putih
1 sudu besar taucu
3 keping biskut lemak/biskut marie

Hiasan Sampingan
taugeh
limau kasturi-belah dua
bawang goreng
daun bawang-hiris nipis
tauhu goreng
lada hijau-hiris halus
kopok tepung
Cara buat Kuah mee rebus.

1.panaskan air rebusan daging/tulang
2.Masukkan pes mee rebus Hj Sernan serta bahan kisar tadi .
masak kuah hingga pekat.Tambah garam dan gula.
3.Dalam mangkuk lain sediakn mee kuning yg telah dicelur kemudian letak hiasan sampingan & curahkan kuah mee rebus.

**kuah mee rebus Hj Wahid sememangny pekat pastu yg best ada kopok tau tapi kopoknya bukan laa kopok ikan sebaliknya kopok tepung aje**sila tgk di tepi pinggan akak tu.

bancuhan utk kopok udang
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara-cara
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata (bancuhan ni cair mcm nak buat rempeyek/tumpi).Sudukan adunan tepung dlm minyak panas & goreng hingga tepung garing.Bila dah garing angkat & toskan tepung ni.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i'm campaigning Churp2 ..

ads ads ads ads ads ads

Beautiful Nara