singgah baca di sini >>>> www.1001impianhidup.com

Wednesday, June 1, 2011

MEMERANJATKAN!! 2RIBU suka baca kes ROGOL


TERPERANJAT tak? tak kira lah kes rogol ke, kes jenayah apa2 pun lah, kita ni iye-iye lah dengan penuh perasaan marah & emosi baca setiap artikel berkaitan dengan kes jenayah yang semakin menjadi2, tapi merasa kecewa bila at the end of that artikel tertera seramai 2ribu orang yang 'like' bila diminta klik 'like' =Þ


Nak bagi contoh, tajuk artikel Sadis dan Tragis : Isteri Diperkosa bla..bla..bla sekali ditunjukkan kat situ ada seramai 2,930 people like this (angka yg setakat inilah)

Maksudnya apa? seramai 2,930 like baca artikel tentang rogol & kisah jenayah lain, atau 2,930 like cara penulisan artikel tu atau 2,930 like kejadian rogol / jenayah ni berlaku. Hish, selisih je kalau maksudnya gitu. Kiranya tak sampai maksud 'like' ni pada aku lah, sebab itu jadi penyebab kenapa aku tak suka letak icon Facebook 'LIKE' kat entri. Ke empunya badan sendiri yang klik 'like' untuk dirinya sendiri..haha!! ada yang buat ni, kantoi sudah >.<'

Contoh lain, kita ni bagai nak rak 'mengadu nasib' dalam status facebook tentang kesedihan kita, tetap ada beberapa orang yang 'like', maksudnya apa diorang suka aku sedang bersedih atau suka bila aku taip status macamtu. Buatlah button 'unlike atau dislike' mungkin pengertiannya lebih mudah difahami.

Why facebook uses the Like button? 
Mungkin ini jawapannya HAHA!!
pulak dah..

update : atau sememangnya mereka memang malas nak komen lebih mudah klik like, setuju?? taip 'like' kalau setuju..




10 comments:

rara pinkmafia said...

betul gak apa yg akk kata tu kan.kalo kite buat cite sedih pon org like.hmm mcm2.

leyzajamil said...

tu yang kekadang 'basuh' je balik orang yg like tu "haii aku cakap gini pun ko like jugak ke, ko ni memang kaki tekan 'like' lah"..hamek ko!

risa said...

nak like kena baca dan pikir dulu..sebab saye punya entri pasal kemalangan semua takde org like..ni maksudnya derang faham fungsi like sebenarnya:)

leyzajamil said...

risa : ye, mana yang faham memang bijak nak guna masa bila 'like' tu sebalikny ada segelintir mmg suka menekan, saja suke2 nak tekan.

Naddia said...

like tuh maksudnya --> oke. i've read it. thanks for da info. hehe

hanani said...

macam2 pandangan org tentang like ni. Kalau nak mengatakan dah baca..tak yah la like pun. Biar aje. Nanti disalah erti kan pula..

Jom baca ni :Tanamkan Minat Membaca dari Usia Kanak-kanak..

Jom baca ni :Yati Ayam Percik, Bangi..

nelly said...

oppss ...banyak tu ~

mrx_cb said...

mayb diorg malas nak komen tu pasal like je kot hikss

ZullNadz New Entry:Ferguson pandai cakap Melayu

akoo said...

like. hehee

GreenAppleKu.com said...

singgah baca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i'm campaigning Churp2 ..

ads ads ads ads ads ads

Beautiful Nara